Als je tijdens de schemering, avond of nacht in ons park omhoog kijkt zie je vaak vleermuizen tussen de bomen vliegen. Naast een fraai gezicht helpen deze beestjes met het bestrijden van plaaginsecten, het bestuiven van bloemen en het verspreiden van zaden.  Vleermuizen zijn dus niet alleen belangrijk voor het natuurlijke systeem waarin ze leven, maar ook nuttig voor ons! Het zijn belangrijke biologische bestrijders van plaaginsecten. Zo eet de gewone dwergvleermuis die in ons park voorkomt, zo’n 1000 insecten per nacht, waaronder veel muggen! Dat scheelt een hoop muggenbulten. Ook eten de vleermuizen veel insecten die schade aan gewassen kunnen toebrengen.

Als je je recreatiewoning wilt verbouwen dan kunnen deze nuttige beestjes echter plotseling een vervelend onderwerp bij een vergunning aanvraag worden. De wet natuurbescherming eist soms dat er dan (tijdelijk) vleermuizenkastjes in de directe omgeving worden geplaatst. 

De provincie heeft deze week, na lang wachten, de familie burger (mede-eigenaar aan de merellaan) een vergunning verleend op voorwaarde dat er voor 14 juni, in een straal van 200 meter,  4 kastjes worden geplaatst. De kastjes moeten op ongeveer 3 meter hoogte komen te hangen en op verschillende windrichtingen.

De familie is nog opzoek naar 3 eigenaren die tot augustus 2024 een muur van hun huisje beschikbaar stellen om een kastje op te hangen. De kastjes zijn naar keuze wit of zwart.

Als u wilt helpen dan graag een email naar de familie Burger!

Hendrik@familieburger.nl