Het leek er even op dat wij hier weinig tot geen last van zouden hebben, maar helaas is het tegendeel bewezen. Op verschillende plekken op ons park vallen zonder enige waarschuwing (grote) takken naar beneden, dit verschijnsel noemen we Summer drop.

Als er sprake is van summer drop – ook wel summer branch drop – dan gaat het om een boom die ‘spontaan’ zijn takken laat vallen. Door het hete weer en de lange periodes van droogte krijgen bomen te weinig water, en drogen ze uit. Al bij een klein beetje wind kunnen zware takken dan onverwacht afbreken en uit bomen vallen. Voor wandelaars of kinderen die onder de boom spelen kan dat gevaarlijk zijn.  Summer drop is erg moeilijk te herkennen omdat aan de buitenkant van de boom niets te zien is. Het is eigenlijk ook een verkeerd woord. De bomen die uitdrogen verliezen vaak hun takken pas in de herfst als het harder gaat waaien. Ze zijn dan nog te zwak om weerstand te bieden tegen de herfstwind. Door deze extreme droogte gebeurd het nu ook al eerder en sneller.

Hoe summer drop precies ontstaat is nog onduidelijk. Wel is bekend dat het vooral bij de eik, de tamme kastanje, de beuk, de es, de populier, de wilg en de paardenkastanje gebeurd.

Mocht u afgebroken takken zien hangen, graag melden bij beheer.