Tegen de 400 demonstranten protesteerden zaterdag 12 Maart tegen de commerciële ontwikkelplannen die exploitant van de Lagemaat heeft voor het Henschotermeer. De actie was een initiatief van de Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg, SP Leusden/Woudenberg, Stichting PUUHR, actiegroep ‘Vrije Plens in ‘t Hens’ en Noord West Kanje.

‘Hens off!’, ‘Less = meer’, ‘Het Hens is voor ieder mens’ en ‘t lijkt de Efteling wel’ zijn een paar van de leuzen die te lezen waren op de spandoeken waarmee de demonstranten zaterdagochtend op pad gingen. Vanaf station Maarsbergen en het gemeentehuis van Woudenberg liepen de deelnemers aan het protest elkaar tegemoet.

Hoewel het terrein van hen Henschotermeer openbaar toegankelijk is, verbood de exploitant de deelnemers de toegang tot het Henschotermeer. Daarom stelde men zich in een lang lint op langs de aangrenzende woudenbergseweg. De deelnemers zijn van mening dat de ontwikkelplannen het unieke natuurlijk karakter van het Henschotermeer verder zal aantasten.

Tot nu toe hebben ruim 20.000 mensen de twee petitie’s tegen de plannen getekend

Jesseka Bateau van de PvdD Woudenberg spreekt de menigte toe, met naast haar Woudenberger Mark Lie-a- Kwie die een gedicht maakte over het Henschotermeer. 

Foto: Edith Hazelzet